Home

Airconditioning in je wagen is bijna onmisbaar geworden.Hoe werkt die airco ook al weer? Even opfrissen!

Airco

Zelfs in ons allesbehalve tropische klimaat, is airconditioning in je wagen bijna onmisbaar geworden. Stel je maar eens voor dat je die verkoeling zou moeten missen: een hele zomer lang met je hoofd uit het open raam? Nee, bedankt! Wie het hoofd op een comfortabele manier koel wil houden, kan er dus maar beter voor zorgen dat zijn airco gezond blijft.

Wat doet de airco eigenlijk precies?

De airco is in feite een koelsysteem voor de binnenruimte van je auto, dat aangedreven wordt door de motor. Een compressor zuigt (gasvormig) koelmiddel op en drukt het samen. Dat samengeperste gas condenseert tot een vloeistof van ongeveer 60°C en gaat vervolgens naar een expansieventiel, waar de vloeistof afkoelt tot 15°C. In de verdamper verdampt de vloeistof opnieuw, bij een temperatuur rond 0°C. Warme omgevingslucht wordt door de verdamper afgekoeld en door de luchtroosters de wagen ingeblazen. Airco 

Airco is natuurlijk in de eerste plaats erg welkom in de zomer, maar ook tijdens de koude wintermaanden heeft je wagen er baat bij. De airco drijft namelijk de vochtige lucht in je wagen af, waardoor je ruiten niet zullen aandampen en je zichtbaarheid dus optimaal blijft.

Vermijd pannes en geurtjes met de Airco Check

Een airco die goed onderhouden is, werkt zuiniger en kan je heel wat problemen (en kosten) besparen. Hoe hou je de airco in topvorm? Door regelmatig een Airco Check te laten uitvoeren, die je hele aircosysteem proper en efficiënt houdt.

Zodra je merkt dat er vieze geurtjes in je wagen blijven hangen, moet de pollenfilter vervangen worden of zelfs de hele airco gedesinfecteerd worden. Vuil dat in de filter blijft zitten, verspreidt immers schadelijke organismen zoals pollen, schimmels en huisstofmijt in de wagen. Vooral voor mensen met allergieën of astma, is dit bijzonder vervelend. Tijdens de koude en natte wintermaanden kunnen bovendien heel wat bacteriën in de condensor van je airco kruipen, wat tot nog meer onfrisse en onhygiënische toestanden leidt. Daarom is desinfecteren na de winter zeker geen overbodige luxe.

Met een goed onderhouden airco, maak je bovendien veel minder kans op pannes of technische problemen. Een regelmatige een Airco Check voorkomt dat een vervuilde filter, een gebroken aandrijfriem, een elektrisch storing of een lek de werking van je airco kan verstoren.

Lage temperatuur, zonder hoog verbruik

Op warme zomerdagen is het heerlijk om met een lekker koele wagen te rijden. Maar wees niet verbaasd als je sneller dan verwacht langs de benzinepomp moet: het verbruik ligt een pak hoger, wanneer je airco de hele tijd aan staat.

Wil dat zeggen dat je beter de ramen helemaal openzet, om zuinig te rijden? Dat brengt helaas weinig soelaas: open ramen zorgen immers voor een enorm verschil in aerodynamica. En die extra weerstand, betekent extra verbruik. Het verschil met een actieve airco is dan ook, vooral op snelwegen, bijzonder klein. De beste manier om zo zuinig mogelijk te rijden, is dus met de ramen gesloten en de airco uitgeschakeld. Maar dan zal je de hitte er jammer genoeg moeten bij nemen.

Airco

Toch kan je heel wat verbruik uitsparen, door je airco op een slimme manier te gebruiken.

Enkele tips:

  • Parkeer indien mogelijk in de schaduw, om te vermijden dat de hitte in de wagen te hoog oploopt.
  • Verlucht je warme wagen goed voor je vertrekt: zet alle ramen enkele minuten open, zodat de hete lucht naar buiten kan.
  • Het verschil met de buitentemperatuur mag niet te groot zijn. Probeer het verschil te beperken tot ongeveer 5°C.
  • Heeft de passagiersruimte de gewenste temperatuur bereikt? Druk dan de knop voor binnenluchtcirculatie in. Zo voer je geen warme buitenlucht meer aan, die constant moet afgekoeld worden. Toch doe je er goed aan om die knop af en toe weer uit te schakelen, zodat de binnenlucht ververst wordt.
  • Richt de koele lucht niet rechtstreeks op je lichaam. Je kan er een verkoudheid, een stijve nek of andere kwaaltjes aan over houden. Op de ruit of naar je voeten is een veiligere optie.
  • Gekoelde lucht van de airco droogt ons lichaam uit. Voldoende water drinken is dus de boodschap!

Op de Opel website ontdek je nog veel meer tips om je brandstofverbruik zo laag mogelijk te houden.

Wil je weten hoe je ook de rest van je Opel in perfecte staat houdt? Neem dan zeker een kijkje op de Opel Onderhoudspagina of neem contact op met een Opel dealer in je buurt.