Skip To Content
Laadkabels
De juiste kabel voor je elektrische wagen
Je kunt je elektrische wagen op verschillende manieren opladen, van een gewoon stopcontact thuis tot een snellaadstation langs de snelweg. Zorg dat je altijd de juiste kabel bij je hebt!
Startklaar: uw huishoudelijk stopcontact
1,8 kW

Opladen aan een gewoon geaard stopcontact is een eenvoudige oplossing: je hoeft niets te installeren en de nodige basiskabel voor huishoudelijk gebruik (Mode 2-kabel) wordt standaard meegeleverd met je elektrische Opel. Een uiterst flexibele oplossing dus, want een gewoon stopcontact vind je bijna overal. Een nadeel is dat je gewone stroomnet eigenlijk niet gemaakt is om zo lang zo zwaar belast te worden, zodat overbelasting kan optreden.  
 
De communicatie tussen het voertuig en de laadpoort verloopt via de zogenaamde In-Cable Control Box (ICCB), die ervoor zorgt dat het laden veilig gebeurt.

Deze laadoplossing is geschikt voor je als …

... je geen openbaar laadpunt kan vinden of bijvoorbeeld bij vrienden of familie wilt opladen.
... je een plug-in hybride (PHEV) hebt, die je 's nachts kan opladen.

Om je wagen regelmatig op te laden, raden we echter een wallbox aan.
Enhanced domestic charging: green’ up van legrand
 3.7 kW

Het Green’ up stopcontact van Legrand is een versterkt huishoudelijk stopcontact een hoger vermogen en een stroomsterkte tot 16A. Hiermee kan je je wagen een stuk sneller opladen. De exacte laadtijd is afhankelijk van het vermogen (3,7 tot 22 kW). Dit laadpunt kan via Bluetooth en een app worden bediend. 

Om die extra prestaties te leveren, moet je wagen wel via een geoptimaliseerde laadkabel worden aangesloten.1 Alleen dan ben je verzekerd van het maximale vermogen, een hoge laadsnelheid en optimale veiligheid zonder het risico van oververhitting.

Onze partner Zeborne staat voor je klaar om de installatie vakkundig voor je te verzorgen.
 

 
Deze laadoplossing is perfect als je ...
 

... dagelijks gemiddeld veel minder dan 200 km rijdt.
... je wagen minder vaak thuis oplaadt dan bijvoorbeeld op je werk.
... je een plug-in hybride (PHEV) hebt die je 's nachts in ongeveer 4 uur wilt opladen.
Sneller opladen: thuis of onderweg
7.4 kW / 11 kW

Wil je snel en gemakkelijk thuis opladen? Dan is een wallbox aan de muur of op een paal de perfecte oplossing.


 
Opel biedt verschillende soorten normale of intelligente (smart) wallboxen aan, die helemaal afgestemd zijn op de ingebouwde lader (OBC) van je wagen. Er zijn zowel 1-fasige als 3-fasige wallboxen.

Onze partner Zeborne zorgt niet alleen voor vakkundige installatie, maar legt ook uit hoe het allemaal werkt en biedt uitstekende service na de installatie.

De wallbox is voorzien van een vaste mode 3-laadkabel. Deze kan niet verwijderd worden. Als je je wagen ook bij een openbaar laadpunt wilt opladen, zorg je er dus het beste voor altijd een extra mode 3-kabel in de kofferbak te hebben.

Opels laadplan via Free2Move Services biedt toegang tot een uitgebreid netwerk van laadstations in heel Europa.

Deze laadoplossing is perfect als je ...

... je wagen regelmatig thuis en/of onderweg oplaadt.
... je je wagen 's nachts wilt opladen, zodat je 's ochtends met een volle batterij kunt vertrekken.
Openbare snelladers
Langs snelwegen vind je vaak snelladers (laadstations met gelijkstroom). Daar gaat het opladen zo snel dat de batterij van je Corsa-e na een koffiepauze van 30 minuten alweer voor 80% vol is.2 
Aan de een DC-snellaadstation is altijd een vaste Mode 4-laadkabel bevestigd. Je hebt hier dus niet je eigen kabel nodig. Met de Free2Move Charge-my-Car laadpas heb je gemakkelijk toegang tot deze stations.

Houd er wel rekening mee dat alleen onze volledig elektrische voertuigen (BEV’s) een laadpoort voor snelladen hebben (het Combined Charging System, ofwel CCS4). Onze plug-in hybrides (PHEV’s) kunnen hier, vanwege de kleinere batterijcapaciteit, niet opladen.

Deze laadoplossing is geschikt voor jou als …

... je grote afstanden rijdt en onderweg moet opladen.
De allrounder: de universele lader
1,8 kW tot 12 kW
 
Met de universele lader is alles mogelijk: opladen aan een huishoudelijk stopcontact, een Green'up stopcontact (installatie vereist) en bij openbare AC-laadpalen. 
Een universele lader heeft een vermogen tot 22 kW, maar vereist voor zo'n groot vermogen wel een driefasige aansluiting (CEE16). Wanneer hij wordt aangesloten op een gewoon huishoudelijk stopcontact, werkt hij net als de Mode 2-kabel.

Een universele lader is ideaal al je naar het buitenland gaat. Adapters voor aansluiting op allerlei contactdozen zijn als Opel accessoires beschikbaar.

Deze laadoplossing is zeer geschikt om ...

... je wagen overdag en 's nachts thuis op te laden.
... altijd zeker te weten dat je je wagen overal kunt opladen.
... de universele kabel thuis als wallbox te gebruiken.

Als je regelmatig onderweg oplaadt, raden we aan om thuis een wallbox te laten installeren en voor onderweg een Mode 3-kabel mee te nemen

Opel laadaccessoires voor elektrische wagens

To keep you flexible at all times, it is important to be able to charge your electric car wherever possible. The options range from conventional sockets to permanently installed charging stations such as wallboxes to fast charging stations. We explain which different charging cables are available and where you can buy them.

Antwoord op vragen op laadkabels en opladen

Welke kabel heb ik nodig om op te laden?

Elke elektrische Opel wordt standaard geleverd met een 1-fase Type 2-laadkabel. Daarmee kun je bijvoorbeeld opladen aan een gewoon geaard stopcontact. Wil je onderweg opladen bij een openbare laadpaal? Dan heb je een 3-fasen Type 2-kabel nodig. In de Opel accessoirescatalogus vind je een groot aantal laadkabels en andere accessoires. Je Opel verdeler helpt je graag om precies te kiezen wat je nodig hebt.

Wat is het verschil tussen al die soorten kabels?

Een eenvoudige 1-fase Type 2-kabel is geschikt om aan een gewoon geaard stopcontact op te laden. Wil je sneller opladen, dan heb je een andere kabel nodig.
Een versterkte huishoudelijke laadkabel (3,7 kW) is een goed alternatief om thuis op te laden, als je gewoonlijk niet meer dan 200 km per dag rijdt en je wagen meestal onderweg of bijvoorbeeld op je werk oplaadt.
Deze beide basiskabels zijn ook geschikt voor plug-in hybrides, die een kleinere batterij hebben die in slechts 4 uur volledig kan worden opgeladen.
Een 3-fasen Type 2-kabel is zeer geschikt voor een openbaar laadstation.
Een universele laadkabel met bijpassende adapters is een goede oplossing als je op wisselende plekken wilt opladen en als je naar het buitenland gaat.

Welke kabel wordt standaard bij mijn elektrische opel geleverd?

Dit is een 1-fase Type 2 basiskabel. Hiermee kun je direct opladen bij ieder geaard stopcontact. Thuis, of bij familie of vrienden. Het is niet de snelste manier om op te laden, maar een gewoon stopcontact is wel bijna overal te vinden. Dat maakt deze kabels ideaal om altijd bij de hand te hebben.

Hoe gaat het opladen van een elektrische wagen?

Of je je wagen nu oplaadt bij een wallbox thuis of bij een snellaadstation langs de snelweg, aan de volgende punten moet je altijd denken:

 

  1. Schakel de motor uit voor je gaat opladen.
  2. Als je gaat opladen bij een openbaar laadpunt, moet je jezelf eerst aanmelden (via een app, met een laadpas of via een QR-code),
  3. Open nu het klepje van de laadpoort, sluit je wagen aan met de kabel (ofwel je eigen kabel, of de kabel die vastzit aan het laadstation).
  4. Start het laadproces (online, via de app of het bedieningsscherm van je wallbox).
  5. Als de batterij voldoende is opgeladen, kun je het oplaadproces stoppen. Als de batterij vol is, stopt het opladen automatisch.
  6. Bij een openbaar laadstation moet je je nu afmelden.
  7. Ontkoppel de laadkabel. Maak de kabel altijd eerst aan de kant van de wagen los!
  8. Start de motor - en goede reis!

 

Tip: Parkeer altijd zo dicht mogelijk bij het laadpunt, zodat niemand over de kabel kan struikelen.