Skip To Content
Oplaadtijden

Nuttige informatie over de oplaadtijd van elektrische wagens

Je kunt gemakkelijk berekenen hoe lang het duurt om je elektrische wagen op te laden: deel de capaciteit van de batterij door het vermogen van het laadstation. Voor de Mokka-e bijvoorbeeld 50 kWh gedeeld door 11 kW: 4,5 uur. De snelheid van het opladen verloopt echter niet helemaal constant, maar hangt ook af van de conditie van de batterij.

Wat is het verschil tussen (AC)- en (DC)-opladen?

(AC): wisselstroom
Uit het stopcontact thuis en een wallbox komt wisselstroom. Omdat de batterij alleen gelijkstroom kan opslaan, moet de wisselstroom van het net worden omgezet in gelijkstroom. Dat gebeurt in de on-board charger die in je elektrische Opel is ingebouwd. Dat kost wel wat meer tijd dan direct opladen met gelijkstroom, maar met een snelle wallbox met een vermogen van 11 kW kan tijdswinst worden bereikt. 
(DC): gelijkstroom
Het snelste gaat het opladen als je direct met gelijkstroom kan opladen, omdat deze direct door de batterij kan worden opgeslagen. Opladen met gelijkstroom kan nu alleen nog maar bij snellaadstations met een vermogen tot 100 kW, die je langs de snelwegen en aan de rand van steden kunt vinden. 
Hoe kan ik het beste opladen?
AC en DC zijn allebei goed. Laden met gelijkstroom (DC) gaat een stuk sneller, maar wisselstroom (AC) is bijna overal voorradig. En bovendien is wisselstroom goedkoper dan gelijkstroom uit een snellaadstation. Toch is het erg handig dat je langs de snelweg bij een DC-snellaadstation zo snel kunt opladen dat je na een korte koffiepauze weer heel veel kilometers kunt rijden! 

Oplaadtijden in een oogopslag

Vergelijk de laadtijden voor verschillende kabels en wallboxen

Antwoord op vragen over oplaadtijden

Hoe lang duurt het om mijn elektrische wagen op te laden?

Hoe lang het opladen van een elektrische wagen duurt, hangt af van drie belangrijke factoren: hoe vol is de batterij, wat is de capaciteit van de batterij en welk vermogen heeft het laadstation. Bij een snellaadstation (DC) kun je je batterij als hij bijna leeg is in ongeveer 30 minuten tot 80% opladen. Bij een wallbox met een vermogen van 22 kW duurt het 7,5 uur voordat je Corsa-e volledig is opgeladen. Bij een laadpunt met een kleiner vermogen van 3,7 kW duurt dat twee keer zo lang.

Welke factoren bepalen hoe lang het opladen duurt?

Er zijn verschillende factoren die de laadprestaties van je elektrische wagen kunnen beïnvloeden. Dit zijn vooral de buitentemperatuur en het laadniveau van de batterij. De batterij is namelijk geoptimaliseerd voor temperaturen rond 20 °C. Als het in de winter erg koud of in de zomer erg warm is, kan de oplaadtijd daarom langer zijn. Bovendien is de laadsnelheid hoger wanneer de batterij tussen 20 en 80 procent geladen is.