Skip To Content
Optimaal rijbereik

Meer kilometers rijden in je elektrische wagen

Als je eenmaal weet hoe het zit, is het gemakkelijk om je rijbereik te vergroten. Met kleine veranderingen komt je al een heel eind. Want hoewel je niet alles in de hand hebt, kunt je zelf een belangrijke bijdrage leveren om verder te komen

Je rijstijl

Twee factoren zijn van grote invloed op je rijbereik: hoe hard je rijdt en hoe vaak je optrekt. Een vuistregel: als je snelheid verdubbelt, halveert je rijbereik. En elke keer dat je optrekt, verbruik je extra energie.


Een paar eenvoudige maatregelen om je bereik te vergroten:

 

  • Niet te scherp remmen, tenzij in een noodgeval. Want na het remmen moet je weer optrekken.
  • Schakel de Sport-modus uit als je hem niet nodig hebt.
  • Matig je snelheid. Hoe sneller je rijdt, hoe meer energie je gebruikt.
  • Blijf op de snelweg met een constante snelheid rijden. Hoe gelijkmatiger je rijdt, des te minder energie je gebruikt.
  • Kies de efficiëntste route. Vermijd als het kan drukke wegen, waar je veelvuldig moet remmen en optrekken.

 

e-mobility coaching: eenvoudig en leuk.
e-Mobility coaching is een optionele functie die je helpt om zo efficiënt mogelijk te rijden. Je krijgt via het display van je wagen feedback over je manier van rijden en aanwijzingen om je energiegebruik te verbeteren. Een leuke manier om te leren hoe je je rijbereik kunt vergroten. Er zit ook een klein competitie-element in: je kunt ook zien hoe efficiënt je rijdt in vergelijking met andere bestuurders.

 
Overtollig gewicht

Het gewicht van je wagen is ook van invloed op het rijbereik. Daarom kun je de volgende maatregelen nemen:

 

  • Verwijder accessoires die je niet nodig hebt (zoals een dakkoffer).
  • Controleer voor vertrek of er geen onnodig zware spullen in de kofferbak of op de achterbank liggen.
  • Een imperiaal is ontzettend handig, maar als je hem niet nodig hebt kun je hem beter verwijderen, want hij vergroot de luchtweerstand van je wagen.
 
Bandenspanning

Voor een maximaal rijbereik is het ook belangrijk dat je banden goed op spanning zijn. Zachte banden gebruiken aanzienlijk meer energie, zodat je minder ver kunt rijden. Denk daarom aan het volgende:

 

  • Controleer minstens één keer per maand je bandenspanning.
  • Laat je banden als het nodig is direct op de juiste spanning brengen.


Het loont de moeite!

 

What else matters

Snelheid
Je snelheid heeft de grootste invloed op je rijbereik. Als je bijvoorbeeld continu 130 km/u zou rijden, is het rijbereik de helft van de afstand volgens de WLTP-meting. Vuistregel: bij een dubbele snelheid wordt je luchtweerstand vier keer zo hoog. Dus dan verbruik je veel meer energie!
 
Gelijkmatig rijden
Snelheid is weliswaar een belangrijke factor, maar dat geldt ook voor constant optrekken en afremmen. Daarom kunt u je het beste kiezen voor de ECO-modus. Een proactieve, energiebesparende rijstijl in combinatie met het regeneratieve remsysteem van je elektrische wagen kan tot 15% meer rijbereik opleveren.
 
Airconditioning en verwarming
De energie voor de airco en verwarming van je wagen wordt ook door de batterij geleverd. Dat kan een flinke invloed hebben op het rijbereik. Door de wagen voor vertrek op te warmen of af te koelen, als hij nog met het laadpunt verbonden is, geniet je direct bij het instappen van een comfortabele temperatuur, zonder dat dit je rijbereik vermindert.
 
Wil je het onderweg toch warmer hebben? Gebruik dan de recirculatiestand, want die verbruikt minder energie om het interieur op de gewenste temperatuur te brengen. Overigens, ondanks geruchten van het tegendeel, kan de batterij je elektrische wagen urenlang op een comfortabele temperatuur houden, ook als je in de koude winter in de file staat.
Het rijbereik dat wordt weergegeven op het display is altijd een inschatting die gebaseerd is op je huidige rijstijl. Als je met gebruik van bovenstaande tips je energiegebruik vermindert, wordt het weergegeven rijbereik automatisch aangepast aan je nieuwe rijstijl.