Skip To Content
Rijbereik

Het rijbereik van elektrische wagens

De tijd waarin elektrische wagens alleen geschikt waren voor korte ritjes, is voorgoed voorbij

Batterijen worden steeds krachtiger

De ontwikkelingen op het gebied van batterijtechniek gaan snel. Een rijbereik van ruim 300 km is tegenwoordig geen uitzondering meer. Dat geeft je heel veel vrijheid om te gaan waar je wilt. En de innovaties gaan verder!

Het rijbereik van onze wagens

De cijfers vertellen het verhaal. Kijk hier hoe ver je met onze elektrische modellen kunt rijden, zonder tussentijds te moeten opladen.

Mokka-e: 338 km
Corsa-e: 359 km
Zafira-e Life met 50 kWh-batterij: 231 km
Zafira-e Life met 75 kWh-batterij: 329 km
Combo-e Life: 280 km
Combo-e Cargo: 275 km
Vivaro-e met 50 kWh-batterij: 231 km
Vivaro-e met 75 kWh-batterij: 329 km

De Grandland Plug-in Hybrid is een buitenbeentje. Daarmee rijd je in de stad gemiddeld 78-60 km 100% elektrisch. Op de snelweg is dit 60-54 km. Zijn rijbereik is natuurlijk veel groter, omdat de Grandland Plug-in Hybrid ook over een brandstofmotor beschikt.

Al deze cijfers zijn berekend volgens de WLTP-testprocedure. Het rijbereik en energieverbruik in de dagelijkse praktijk kunnen variëren, afhankelijk van de uitrusting en andere factoren, zoals: snelheid, gebruik van verwarming en airconditioning, rijstijl, en buitentemperatuur. Lees hier hoe je je rijbereik kunt maximaliseren.

Hoe wordt het rijbereik gemeten?

De wereldwijd gestandaardiseerde meetmethode voor het rijbereik van elektrische wagens is de "World Harmonised Light Vehicle Test Procedure" (WLTP). Deze vervangt sinds 2018 de "New European Driving Cycle" (NEDC).

Tests met de WLTP-methode leveren cijfers op die beter overeenkomen met de dagelijkse praktijk dan de hiervoor gehanteerde NEDC-methode. In vergelijking met NEDC bieden testritten volgens de WLTP-methode de volgende voordelen:

 

  • een meer realistische rijdynamiek en buitentemperatuur,
  • testritten over grote afstanden,
  • hogere gemiddelde en topsnelheden
  • grotere variatie aan rij- en weersomstandigheden,
  • vaker remmen en optrekken

Antwoord op vragen over het rijbereik

Hoe ver kun je de praktijk elektrisch rijden?

Hierboven hebben we van alle modellen het maximale rijbereik volgens de WLTP-testprocedure gegeven. In de dagelijkse praktijk kan het nodig zijn de batterij vaker op te laden. Dat hangt af van diverse factoren, zoals je rijstijl, de buitentemperatuur en  de kenmerken van de route (kun je rustig doorrijden of moet je steeds remmen en optrekken). Ook als je in de bergen rijdt, veel zware bagage meeneemt of veel gebruik maakt van de airconditioning is je rijbereik kleiner.

Wat heeft de meeste invloed op het rijbereik?

De grootste invloed op het rijbereik heeft beslist je rijstijl. Hoge snelheden en vaak optrekken betekenen dat je minder ver kunt rijden in je elektrische wagen. Maar omdat het rijbereik voortdurend wordt herberekend en op het scherm wordt getoond, heb je altijd de mogelijkheid om je rijstijl op tijd aan te passen.