Wat moet u weten over AC/DC?

Wat moet u weten over AC/DC? 

Toen elektriciteit aanvankelijk verspreid raakte, was gelijkstroom (DC) de norm om elektriciteit te leveren – waarbij de elektriciteit altijd in dezelfde richting stroomt, net als water door een tuinslang. Vandaag is dat wisselstroom (AC) – waarbij de stroomrichting constant wisselt. We zijn van DC op AC overgestapt omdat AC een elektrische lading efficiënter over lange afstanden levert.

Voor batterijen en accu's is DC nodig.

De meeste huishoudapparaten die we gebruiken, werken op wisselstroom, maar elk apparaat met een ingebouwde batterij – zoals een mobiele telefoon of een laptop – kan alleen met gelijkstroom worden opgeladen. Ook elektrische auto's vallen in deze laatste categorie. Daarom is het handig om het een en ander te weten over wissel- en gelijkstroom als u van plan bent met een elektrische auto te gaan rijden.

AC omzetten in DC.

Omdat een batterij alleen gelijkstroom kan opslaan, moet de wisselstroom van het net worden omgezet in gelijkstroom. Dat gebeurt met een gelijkrichter. Die zit bij kleine apparaten, zoals smartphones, doorgaans in de stekker van de laadkabel en bij grotere apparaten, zoals laptops, in een aparte stroomadapter die op de kabel wordt aangesloten.  

Hoe wordt een elektrische auto opgeladen?

Wanneer een elektrisch voertuig aan een gewoon huishoudelijk stopcontact met wisselstroom wordt opgeladen, wordt de wisselstroom binnen in het voertuig omgezet in gelijkstroom – maar dat kost tijd. U kunt het tempo opschroeven door een AC Wallbox te installeren. Het opladen verloopt dan sneller dan aan een gewoon stopcontact omdat de snelheid van de energieoverdracht (kW/u) hoger ligt. In het openbaar vindt u laders op wisselstroom die nog sneller zijn dan een Wallbox. De snelste optie is echter een DC-lader. Dat komt doordat de wisselstroom van het net al is omgezet in gelijkstroom, die rechtstreeks aan de batterij kan worden afgegeven. DC-laders zijn nog niet beschikbaar voor privégebruik, maar zijn superhandig en eenvoudig om onderweg ‘bij te tanken’.

Precies de laadoplossingen die u nodig heeft.

Als u rekening houdt met deze basisprincipes voor stroom, vindt u veel gemakkelijker de beste oplossing om uw elektrische voertuig op te laden – thuis, onderweg of tijdens langere ritten.